Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są stałym elementem naszej kuchni, zarówno gotowane, smażone lub jako niezbędny składnik do wyrobu różnego rodzaju ciast. Jajka to świetne źródło zdrowych dla naszego organizmu tłuszczy lecz nie są zbyt kaloryczne ponieważ jedno gotowane jajko zawiera około 85 kalorii.

 

Oprócz tego to doskonałe źródło białka które może być naturalną alternatywa dla białek w proszku tak szeroko dostępnych na rynku. Warto uwzględnić częstszy udział jajek w naszej diecie aby po jakimś czasie móc zaobserwować wiele pozytywnych skutków jakie może przynieść jedzenie ich. Jednym z ważniejszych jest na przykład pozytywny wpływ jajek a szczególnie zawartej w niej choliny na poprawienie wydajności umysłowej naszego mózgu i lepszą koncentrację, dlatego jajka rekomendowane są kobietom w ciąży aby mózg dziecka rozwinął się poprawnie. Ten pokarm to obfituję również w łatwo przyswajalną witaminę D, która jest budulcem naszych kości i zębów. Warto jednak kupować jajka z etycznych źródeł aby nie przyczyniać się do cierpienia kur na farmach przemysłowych.

Author: e-dopalacze.pl