Dlaczego warto jeść pigwę?

Owoce pigwy z biegiem lat zyskują na popularności w naszych kuchniach oraz znajdują swoich zwolenników ze względu na swój smak jak i również korzyści zdrowotne które mogą nam przynieść jeśli będziemy częściej umieszczać te owoce w swoich dziennych jadłospisach.

 

Po pierwsze owoce pigwy polecane są dla osób które są na dietach niskokalorycznych ze względu iż na 100 gramów zawierają zaledwie 55 kalorii oraz są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego co jest nie bez znaczenia również dla naszego metabolizmu. Owoce pigwy obfitują również w zawartość miedzi oraz w witaminę C która wspiera naturalną odporność naszego organizmu oraz zapobiega powstawania szkodliwych wolnych rodników. W pigwie znajdziemy również potas który korzystnie wpływa na prawidłową cyrkulacje naszej krwi oraz pracę serca. Pigwa zawiera również wapń który pozwala zachować zdrowie naszych zębów oraz wpływa korzystnie na nasze kości. Poza tym pigwa to również dobre źródło magnezu i witamin z grupy B, dlatego warto ją spożywać.

Author: e-dopalacze.pl