Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado błędnie definiujemy jako warzywo mimo tego że jest ono owocem. Warto przyjrzeć się mu bliżej i dołączyć do naszej kuchni ponieważ jest to bardzo ciekawa propozycja kulinarna. Awokado świetnie smakuje z solą i pieprzem jako zamiennik masła bądź w wariacjach na słodko.

 

Pomimo obaw osób będących na dietach odchudzających nie ma się czego obawiać pomimo swojej wysokiej zawartości kalorii jest to owoc bogaty w wartości odżywcze. 75% tego owocu stanowią tłuszcze, nie są to jednak tłuszcze szkodliwe dla naszego zdrowia lecz wręcz przeciwnie są jego doskonałym źródłem a szczególnie kwasów tłuszczowych omega-9 i kwasu oleinowego. Istnieją liczne badania potwierdzające iż ten owoc może wpłynąć bardzo korzystnie na profilaktykę zapobiegania chorób sercowo-naczyniowych. Awokado to bardzo bogate źródło kwasu foliowego dlatego bardzo często polecane jest częste spożywanie go kobietom w ciąży w celu prawidłowego rozwoju płodu a także osobom dbającym o wzrok ponieważ to również źródło luteiny.

Author: e-dopalacze.pl