Śruta słonecznikowa – czyli pasza dla grupy zwierząt hodowlanych.

Zwierzęta hodowlane by właściwie się rozwijały potrzebują doboru odpowiedniej paszy, która z kolei im bogatsza we właściwie dobrane składniki odżywcze oraz ich ilości w składzie, tym lepsza. Dlatego tak ważne jest uprzednie sprawdzenie tych składników przed wyborem paszy oraz doboru przeznaczenia jej do odpowiedniej hodowanej grupy zwierząt.
Jedną z pasz dla zwierząt hodowlanych jest śruta słonecznikowa, która w optymalnych ilościach jest odpowiednia dla wielu rodzajów zwierząt hodowlanych z uwagi na wartości odżywcze które posiada w składzie.

Czym jest śruta słonecznikowa?

Jest to część składowa powstała po procesie wytłaczania oleju z nasion słonecznika. Komponent zawierający 38 – 39 % białka surowego, włókna surowego 3% – 16% oraz niskiej zawartości oleju 2%, a także odpowiedniej wilgotności 12%, to zapewniona jakość dobrej paszy dla zwierząt hodowlanych.
Śruta to pożywienie odpowiednie dla bydła, gęsi, loch i niosek, ponieważ zawartość włókna jest w tego typu paszach optymalna by uniknąć tuczenia zwierząt.

Białko surowe, włókno surowe – główne składniki paszy.

Białko surowe ma za zadanie budować masę mięśniową zwierzęcia, dlatego odpowiednia jego zawartość w paszy jest niezbędna, podobnie jak optymalne dawkowanie pożywienia każdego dnia.
Śruta słonecznikowa może być stosowana jako zamiennik śruty sojowej, należy jednak zwrócić uwagę na to wymagania żywieniowe określonej grupy zwierząt, które będą niż karmione. Słonecznikowa zawiera więcej wartościowych aminokwasów niż śruta sojowa, jednak z kolei z uwagi na zawartość włókna surowego ( czyli wszelkie dodatki paszowe ) w większych ilościach przeznaczona jest dla dorosłych osobników, a dokarmiając nią młode, niedojrzałe zwierzęta należy wprowadzić określone ograniczenia w jej dostarczaniu. Nadmiar jak i niedobór włókna surowego może mieć negatywne skutki dla organizmu zwierzęcia. Pasza z większą zawartością włókna będzie odpowiedniejsza dla bydła, a z mniejszą zawartością optymalna do karmienia świń.
Włókno surowe jest składnikiem paszy mającym na celu pobudzenie układu trawiennego, jednak w taki sposób by wszystkie wartości odżywcze należycie przyswoił, dlatego odpowiednia ilość tego składnika jest konieczna, zarówno w składzie procentowym paszy jak i wydzielaniu jej grupie zwierząt.

Aminokwasy – ważne składniki śruty.

Aminokwasy są odpowiedzialne za jakość białka znajdującego się w paszy. Nie powinno być ich ani zbyt dużo ani za mało.
Śruta jest źródłem zawartości aminokwasów:
Lizyna – czyli organiczny związek chemiczny z grupy białkowych aminokwasów, które dostarczane są do organizmu przez pożywienie. Dodawana do pasz w celu podniesienia wartości odżywczych.

Metionina – czyli organiczny związek chemiczny z grupy białkowych aminokwasów, znajdujące się w mleku i białkach jaj. Dostarczana do organizmu przez pożywienie. Dodawana do pasz w celu podniesienia wartości odżywczych.

Proces przygotowania śruty.

Śruta powstaje w wyniku ekstrakcji (tłoczenia) ziarna słonecznika, dobrej jakości produkt jest zależny od temperatury tłoczenia, dlatego że, zbyt wysoka spowoduje obniżenie przyswajalności powyżej wymienionych aminokwasów przez organizm.

Dlaczego jest odpowiednia dla twojej hodowli zwierząt?

Śruta jest wartościową paszą dla zwierząt hodowlanych, jednak oczywiście należy zwrócić uwagę na zwierzęta i to w jaki sposób się zachowują po spożywaniu wybranej śruty, by określić ilość podawanego pokarmu, ponieważ dla jednych zwierząt będzie ona głównym pożywieniem, a dla innych zaś zamiennikiem.
Dzięki optymalnym procencie wartości odżywczych oraz stosunkowo niskiej cenie te śruty jest odpowiednim wyborem dla hodowcy, gdyż jednocześnie, płaci mniej i zyskuje świadomość, iż jego hodowla zwierząt będzie zdrowa i właściwie odżywiona.

Author: e-dopalacze.pl