Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?

Wraz z pierwszymi promieniami nadchodzącej wiosny na targach czy w sklepach pojawiają się pierwsze pęki świeżo zerwanej rzodkiewki, uwielbiamy jej unikatowy ostry smak w połączeniu z kremowym serkiem, sałatką bądź jako surowa zdrowa przekąska między posiłkami, warto jest sięgać często po to warzywo ponieważ występuję lokalnie oraz jest spożywanie jest bardzo zdrowe.

 

Rzodkiewka rekomendowana jest dla osób będących na dietach niskokalorycznych ponieważ zawiera ona jedynie 16 kalorii na 100 gram. Poza tym rzodkiewka to bogate źródło łatwo przyswajalnego błonnika który pomaga w sprawnym funkcjonowaniu naszego układu trawiennego właśnie dlatego często polecana jest dla osób borykających się z niestrawnościami. Rzodkiewka to bogate naturalne siarki który korzystnie wpływa na kondycję naszych włosów oraz paznokci ponieważ jest ich naturalnym budulcem. Rzodkiewka to bogate źródło cennych witamin i minerałów na przykład potasu który wspomaga prawidłowe ciśnienie naszej krwi oraz pracę naszego serca.

Author: e-dopalacze.pl