Zdrowa i smaczna roślina

Pokrzywa to jeden z symboli radosnej, pachnącej wiosną i słońcem łąki. Pokrzywa to również roślina o prozdrowotnym i leczniczym działaniu. Jej liście są wykorzystywane bardzo często ale najczęściej kojarzymy ją z naparem lub zdrową herbatką. To oczywiście niejedyne zastosowanie pokrzywy ponieważ możemy przygotować z niej pyszne zupy, ciasta, desery oraz niebanalne przystawki. Pokrzywa zawiera w swym składzie witaminy (A, B2, B5, C i K) oraz minerały takie jak: magnez, żelazo, fosfor, wapń, siarka, potas czy krzem. Pokrzywa zawiera także olejki eteryczne, serotoninę czy kwasy organiczne.
Działanie pokrzywy jest bardzo różnorodne: łagodzi ona stany bólowe i zapalne, schorzenia układu moczowego. Pokrzywa wzmaga apetyt i działa pozytywnie na układ pokarmowy. Może być stosowana w leczeniu kamicy nerkowej, złogów żółciowych, dny moczanowej, reumatyzmu a także chorób skóry. Pokrzywa sprawia, że płyny nie zatrzymują się w organizmie i działa moczopędnie. Pokrzywa może mieć pozytywny, leczniczy wpływ na leczenie i gojenie się ran a także łagodzi ból. Pokrzywa jest polecana również w nadciśnieniu i chorobach układu krążenia. Zmniejsza negatywny wpływ alergii oraz obniża cholesterol.
Pokrzywa w kuchni czyli przepis na aromatyczną zupę krem to jeden z tych przepisów, które koniecznie trzeba wykorzystać w kuchni. To danie bardzo zdrowe i szczególnie pyszne, w którym poczujemy wiosnę.

Składniki

Do przygotowania tej zupy wykorzystamy składniki takie jak: 100 g świeżej pokrzywy, litr bulionu warzywnego, trzy ząbki czosnku, cztery ziemniaki, cebulę, marchew, kilka łyżek śmietany 18%, dwie łyżki oleju, sól i pieprz do smaku.

Przepis

Świeżą pokrzywę myjemy dokładnie w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przez chwilę szklimy.
Obieramy ziemniaki i marchew, kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości. Wówczas dodajemy pokrzywę i gotujemy przez około pięć minut.
Całość miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz wlewamy śmietanę.
Gotową zupę możemy podawać z groszkiem ptysiowym. Możemy także wzbogacić jej smak startym żółtym serem.

Author: e-dopalacze.pl