Dlaczego warto spożywać kapustę kiszoną?

Kapusta kiszona przez wieki zdążyła wpisać się jako stały element tradycyjnej kuchni polskiej. Często pamiętamy ją z dzieciństwa lecz sami niezbyt często po nią sięgamy, warto jednak to zmienić na jej właściwości prozdrowotne dla naszego organizmu.

 

Warto wiedzieć że kapusta kiszona to przede wszystkim bogate źródło witamin z grupy A, C,E, B,K oraz bogata jest w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania makroelementy takie jak: wapń, mangan, cynk, potas oraz żelazo. Zawiera w sobie duże ilości błonnika przez co pozytywnie wpływa na trawienie oraz prawidłową perystaltykę naszych jelit. Warto jednak zauważyć że to naturalne siedlisko dobroczynnych dla nas kultur bakterii. Kapusta kiszona oraz pozyskiwany z niej sok świetnie postawi organizm na nogi po kuracji antybiotykami. Poza tym kiszona kapusta ma świetne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów na naszym organizmie. Spożywanie kiszonej kapusty ma zbawienne działanie oczyszczające nasze ciało z toksyn oraz może pomóc nam w walce z pasożytami

Author: e-dopalacze.pl