Dlaczego warto jeść kapustę?

Kapusta na stale zagościła do naszej kuchni ze względu na to iż uprawia się ją lokalnie ale również dlatego iż jest bardzo dobrą bazą do wiele popularnych polskich dań.

 

Warto dołączyć ją jako stały element w komponowaniu naszego jadłospisu czy to w formie zup czy w bardzo zdrowej formie kiszonek z kapusty. Kapusta jest bardzo bogata w fitochemikalia, prozdrowotne dla nas antyoksydanty które walczą z rozwojem wolnych rodników ale także to warzywo jest świetnym źródłem witaminy C która jest niezbędna w budowaniu naturalnej odporności ludzkiego organizmu. Jedzenie kapusty w długim okresie czasu może pomóc zapobiec nam chorobom serca i namnażaniu się złego cholesterolu w ciele ponieważ zawiera ona mnóstwo błonnika który może pomóc nam oczyścić naczynia krwionośne ze szkodliwych toksyn. Kapusta zawiera tylko 25 kalorii na 100 g więc jest świetna dla osób próbujących zgubić nadmiar zbędnych kilogramów ale także wypełnia żołądek dlatego łatwo się nią najeść i pozostać sytym na długo po posiłku.

Author: e-dopalacze.pl